DONEER!        
VVL_banner_01a
VVL_banner_01a
Duitsland, 23 juli 2021
 
23 07 2021 2Eindelijk, het is zover, op 23-7 hebben 2 vrijwilligers (Bert en Fred) de zending opgehaald bij de Auguste-Viktoria Klinik in Bad Oeynhausen.


Om 7uur ‘s-morgens mochten we van Jop van Haaren (Less2Care) in Deventer de sleutels van een bestelbus met een gigantische (hagelnieuwe) aanhangwagen in ontvangst nemen (hartelijk dank, Jop). Samen met de gehuurde vrachtwagen (Bultman Deventer) zijn we vertrokken naar een woning in de buurt van de kliniek om daar een gigantische lading dierenvoer in te laden. Deze was ons geschonken door dr. Amir Khalil van Four Paws met wie wij via Colin Bal in contact zijn gekomen. Met hulp vanuit de kliniek hebben we de zending dozen en zakken, die kriskras in en om het huis was opgestapeld, in de vrachtwagen geladen. Nadat het zweet weer wat was opgedroogd zijn we naar de kliniek gereden.

Wat in eerste instantie een bijgebouw leek, bleek onderdeel te zijn van een gigantische kliniek met vele afdelingen, werkplaatsen, behandelkamers en nog veel meer. Na ontvangst bij de laad- en losplaats kwamen we via een gangenstelsel en twee liften (na de eerste lift waren we al volledig de weg kwijt) bij de kamers waar de spullen tijdelijk waren opgeslagen. Toen we de gigantische hoeveelheid zagen en het gangenstelsel waar we doorheen moesten kregen we het een beetje benauwd. Hoe gingen we dit verplaatsen en vervolgens in de wagens stapelen? Na een quick scan eerst maar eens beginnen met de voorste dozen die we met behulp van 2 karren en een pompwagen door de gangen en liften (nu weer een andere route, en we waren de weg al kwijt) naar de wagens reden en vervolgens inladen. Na de vierde (!) rit door het gebouw kregen we een beetje grip op deze zending van krukken (genoeg voor heel Libanon), braces in alle maten en soorten, medisch gereedschap (loeizwaar), infuusstandaards, rolstoelen, rollators, bandages, steunen, en nog veel, veel meer. Nadat we de wagens vol hadden geladen kregen we nog enkele kamers te zien. We kunnen makkelijk nogmaals een ritje maken maar dan met grotere wagens……..

Om 14:00 uur vertrokken we weer naar huis. Naar huis? Nee, eerst nog even de spullen uitladen. Niet in Almere, dat gingen we qua tijd niet meer halen. Gelukkig mochten we alles in een afgeschermd gedeelte plaatsen bij verhuisbedrijf Veldhoen in Deventer. Hartelijk dank, Geke Klein Velderman voor de hulp, de ruimte en de hartelijke ontvangst. Het lossen ging voorspoedig, mede dank zij de hulp van Jeffrey van Less2Care. Alles netjes in karren gezet en op pallets gestapeld, zoveel mogelijk gesorteerd en netjes verpakt en geseald. De zending klaargezet om te verplaatsen naar Almere waar het, samen met de verpleegbedden en rollators, in een container kan worden geladen. (zie ons weblog Almere, 07 juli 2021)

Iedereen hartelijk dank voor de hulp bij deze zending dierenvoer en orthopedische hulpmiddelen. We konden het niet zonder jullie doen. We kunnen ook niet zonder hulp van de vele donaties die we hebben mogen ontvangen. Maar we zijn er nog niet. Om hulp te kunnen blijven bieden zijn uw donaties onontbeerlijk. Denk eens aan ons en de mensen in Beiroet en omgeving als u uw bank app opent en stort een willekeurig bedrag op rekeningnr NL64 INGB 0007 6493 55 ten name van Stichting Ondersteuning Veteranenactiviteiten ovv 'Actie Beirut'. Hartelijk dank.
23 07 2021 1
23 07 2021 3

Over Veteranen voor Libanon


Achtergrond

Van 1979 tot 1985 hebben bijna 9000 Nederlanders, veelal dienstplichtigen, in zuid Libanon een bijdrage geleverd aan de United Nations Interim Forces in Lebanon (UNIFIL). Nu ruim 41 jaar later is deze vredesmacht nog steeds aanwezig op de grens van Libanon en Israël. 

 

PIB44-LOGO.pngVN-LOGO.png


Het is in 2018 als Bert Kleine Schaars een eerste reis met voormalig Nederlandse Unifil militairen organiseert. Dat lukt met de medewerking van o.a. minister Bijleveld en vliegmaatschappij Transavia die dan net met rechtstreekse vluchten Amsterdam / Beiroet is begonnen.

De tweede reis met meerdere veteranen en hun echtgenotes of kinderen is in maart 2020. Het is weer een geweldige reis door een land dat grote armoede kent en helaas ook weinig eigen mogelijkheden heeft. Pas recent zijn er voor de kust gas en olievelden gevonden. Eigenlijk is het land volledig afhankelijk van de invoer van levensmiddelen. 

Door de mondiale crises staat het land er slecht voor als in maart ook daar de Corona toeslaat. De medische voorzieningen komen er nog meer onder druk te staan.

Vanuit deze groep ontstaat al snel de gedachte hoe er toch hulp kan worden verleend en wat zou je dan het beste kunnen organiseren. Als de groep in Nederland in de Lock down nog bezig is met die gedachte, gebeurt er op 4 augustus iets wat alles in dat land en in Beiroet zal veranderen.


Een ongekend zware explosie verwoest op 4 augustus 2020 binnen enkele seconden een groot deel van de Libanese hoofdstad. De schade is enorm, het menselijk leed nauwelijks te bevatten. 

De trieste balans: 200 doden, 6.000 gewonden, 300.000 daklozen!

 

Aanleiding en oprichting stichting


De explosie van 4 augustus 2020 in Beiroet vormt de directe aanleiding tot de oprichting van stichting VVL, veteranen voor Libanon.

12 augustus 2020
Op initiatief van Bert Kleine Schaars wordt, samen met het Veteraneninstituut en Stichting Ondersteuning Veteranenactiviteiten (OVA), de actie ‘Veteranen helpen Beiroet’ opgezet.

14 augustus 2020
Bert Kleine Schaars is te gast in het tv-programma Een Vandaag, waar hij de gelegenheid krijgt de actie onder de aandacht te brengen.

22 september 2020
Tussenstand van de hulpactie: ruim € 20.000.

29 september 2020
Oprichting van de  ‘Stichting VVL, veteranen voor libanon’. 


Bestuursleden stichting

  • Bert Kleine Schaars
  • Jeannet Kleine Schaars
  • Fred van der Ploeg
  • Janos Loczi
  • Siem Kersten


Doelstelling stichting

  • Het bevorderen van de vriendschapsbanden van Nederlanders met Libanon en Libanezen;
  • Het bevorderen van de kennis van de oudheidkundige rijkdom van Libanon in Nederland;
  • Libanon als land en reisbestemming promoten;
  • Het ondersteunen bij de voorbereiding en begeleiden van UNIFIL-veteranen bij terugkeerreizen;
  • Ondersteunen van gerichte hulpacties om ondersteuning en/of hulpgoederen voor of in Libanon aan te bieden.


In samenwerking met Containers of Love zetten we ons als stichting nog dagelijks in om hulpgoederen met behulp van onze sponsoren naar Beiroet te sturen. Elk transport betekent veel geregel en vergt , naast een zorgvuldige planning, gericht toezicht op de uitvoering. Want we willen zeker weten dat de containers niet alleen aankomen, maar ook dat alle hulpgoederen ter plaatse zo snel mogelijk hun weg vinden naar de geplande eindbestemming. Gelet op de huidige omstandigheden in Libanon een uitdagende operatie.

Inmiddels zijn er enkele tientallen containers succesvol verscheept. Maar er zullen nog vele transporten nodig zijn. Zonder financiële en materiële ondersteuning lukt dat niet. In dat verband doen we dan ook graag een dringend beroep op u en op ondernemingen die willen bijdragen aan de wederopbouw van de stad Beiroet én aan dat prachtige land vol potentie, wat Libanon was én is!

Hulp blijft dringend nodig! Namens de inwoners van Libanon: BEDANKT!

Zie ook ons weblog hierboven voor de actuele stand van zaken.