Skip to main content
      
projecten-p01
projecten-p02
projecten-p03
projecten-p04

Een zeecontainer laden en versturen. Hoe doen we dat?

Op 6 oktober 2022 hebben we de 35e container geladen in Deventer.

Op 24 november 2022 arriveerde de container op de plaats van bestemming in Beiroet.

Wat gebeurt er in die tussentijd?

Na het verzegelen van de containerdeur rijdt de chauffeur rechtstreeks naar de haven van Rotterdam. Vanuit Rotterdam wordt de container, meestal na enkele weken, verscheept naar Beiroet. Bij aankomst aldaar volgt het spannendste onderdeel van de containerreis, want het is nooit zeker hoe snel deze wordt vrijgegeven vanuit de haven van Beiroet.

Dat het soms heel lang kan duren heeft een aantal oorzaken. Het liefst willen we de in Nederland verzamelde goederen zo snel en betaalbaar mogelijk verzenden.  Allereerst zorgen wij ervoor dat we met meerdere partijen samen één container laden en versturen. Daarmee houden we de kosten laag en kunnen we sneller goederen naar Libanon brengen. Een nadeel van deze gecombineerde deelladingen is helaas dat veel verschillende ministeries de inklaring moeten goedkeuren. Dat kost ‘douane’ tijd, vooral in Libanon. De kosten voor het containervervoer kunnen daarbij aardig oplopen. Elke dag waarop de container in de haven blijft staan moet er extra havengeld betaald worden.

container lossen 850 2container lossen 850 3

In de zending van oktober zat veel materiaal voor ‘onze’ school, Saints Coeurs in Beiroet. Onder andere onderdelen voor het digitale netwerk van de school, waaronder 60 desktop computers en 50 laptops. Daarnaast hadden we in Nederland verschillende fysiotherapie-apparaten voor de fysio praktijk in Zahle verzameld. Verder goederen voor de psychiatrische kliniek en dozen met kleding en houdbare producten voor een familie in het zuiden van Libanon. Zij helpen op hun beurt Syrische vluchtelingen met kleding en hulpgoederen. En groot deel van de lading bestond uit hulpgoederen voor de stichting Containers of Love, met wie we vanaf ons ontstaan, 2 jaar geleden, nauw mee samenwerken.

container lossen 850 6container lossen 850 7container lossen 850 8

Als laatste waren er veel pakketten met kleding, waaronder speciaal een heleboel winterkleding, voor de hulporganisatie 26 letters Een Spaanse hulporganisatie die ook in Libanon actief is. De kleding was verzameld door een Nederlandse voormalige stagiaire van 26Letters, die haar stage bij deze organisatie in Libanon had gevolgd.

container lossen 850 19container lossen 850 13

Op 24 november waren we uiteraard enorm blij te horen dat het inklaren opnieuw gelukt was en ook relatief snel. Zo konden de vrijwilligers ter plaatse de goederen diezelfde dag nog lossen en de dagen daarna verdelen. Veel blije organisaties dus, die op hun beurt wederom veel mensen blij konden maken.

Weet dus dat we superblij zijn met uw donatie, in goederen, maar ook in geld. Immers, het versturen van de containers is erg duur.
Met de geldelijke donaties worden door ons de transportkosten betaald van de containers.
Voor het versturen van deze container (oktober-november 2022) betaalden we met elkaar in totaal €3200.-.

Wilt u ook helpen doneer dan uw bijdrage op NL71 ABNA 0118 7463 91 tnv VVL Veteranen Libanon

container lossen 850 10container lossen 850 12

Alle andere kosten, zoals het bij elkaar brengen van de spullen en het laden doen wij samen met de fantastische inzet van verschillende vrijwilligers die ons graag een handje komen helpen.
Zonder hen zou het voor ons niet mogelijk zijn dit te organiseren. Samen zijn we sterk en supertrots dat het weer gelukt is.
Op naar de volgende!

Bert Kleine Schaars

container lossen 850 15container lossen 850 17container lossen 850 18