Skip to main content
      
s2-keuken
s4-keuken
s1-keuken
s3-keuken

De Libanese keuken

Door: Siem Kersten    reunie reizen 850 1

Kennismaking met de typische Libanese keuken

De Libanese keuken wordt vaak gezien als meest verfijnde keuken van de (Arabische) wereld. Dit komt doordat veel andere landen invloed hebben op de keuken. Zo hebben de gerechten veel invloeden van Perzen, Koerden en Armeniërs. Daarnaast heeft deze keuken ook invloed op het eten van de omliggende landen. Ingrediënten die veel gebruikt worden in de Libanese keuken zijn kikkererwten, munt, lamsgehakt, peterselie, citroen, sesamolie, olijven en walnoten.
De Libanese keuken kent een aantal typische gerechten:

  • Als eerste heb je taboulé. Dit is een salade, die als voorgerecht of bijgerecht wordt gegeten. In taboulé zit onder andere bulgur, tomaat, peterselie en bosui. Hier gaat water, citroensap en olijfolie overheen en wordt als laatste met peper, zout en soms kaneel of pepermunt bestrooid.
  • Een ander Libanees gerecht is hoummous. Hoummous is puree op basis van kikkererwten, maar er zit ook altijd wel tahin (een sesamzaadsaus) in. Het wordt meestal gegeten op Libanees brood. Daarnaast kun je het ook in een pitabroodje doen of gewoon van je bord eten. Als je het van je bord eet, wordt er meestal olijfolie bij gedaan en krijg je allerlei versieringen met groenten en saus erbij.
  • Falafel is van oorsprong een gerecht met gefrituurde balletjes, die gemaakt zijn van gestampte kikkererwten of tuinbonen. In het Midden-Oosten is dit een lekkernij, die graag gegeten wordt. In het westen wordt falafel vaak als fastfood bereidt. Hierbij krijg je een broodje met salade en saus of een schotel met salade, saus en friet. Sauzen die vaak bij falafel geserveerd worden zijn taratoorsaus, hoummous, yoghurtsaus, uiensaus, knoflooksaus of pittige saus. 
  • Baba ghanoush: Geroosterde aubergine met citroen, tahin en knoflook 
  • Fattoush: Libanese gemengde salade met croutons van Arabisch brood 
  • Sambousek, Raqakat en Fatayer: broodjes of pasteitjes gevuld met kaas, spinazie of vlees 
  • Kip-kebab met knoflooksaus 
  • Gegrilde kafta: Pittig lamsvlees met peterselie en uien.

Redenen genoeg om eens een Libanees restaurant uit te proberen bij jouw in de buurt

Probeer eens Libanees Restaurant Al Orzaal in Rhenen en laat je culinair verrassen.

Reunie terugkeerreis 2020
reunie reizen 850 3
Reunie terugkeerreis 2023