Skip to main content
      
REIZENs01
REIZENs02
REIZENs03
REIZENs04
REIZENs05
REIZENs06
REIZENs07

Reisverslag werkbezoek Libanon


Door: Siem Kersten

vrijdag 6 augustus

Bij aankomst op het vliegveld van Beiroet, wat wederom als thuiskomen voelde werden wij (Fred, Bert, Andre en Siem) opgewacht door Georges Farah en Afif Fakhrdin. Door een grotendeels donker Beiroet brachten zij ons naar het Hotel Commodore.

Na het inchecken en opfrissen samen opstap door de wijk Al Hamra, op zoek naar een restaurant om iets te eten. Het eerste restaurant wat we bezochten was uitverkocht maar daar hebben we nog wel even iets kunnen drinken. Van dat moment heb ik gebruik gemaakt om zowel onze groepsfoto bij Italair, als de Poster van Italair die we in maart 2020 ontvingen in Nakoura te overhandigen aan Georges en Afif.  Vervolgens zijn we naar het Shoarma restaurant gelopen en hebben daar heerlijk gegeten.

bezoek 850 bezoek 850 2 
zaterdag 7 augustus

We begonnen de dag met een bezoek aan het havengebied en de woonwijken in de directe omgeving van de explosie. Het was zeer indrukwekkend en tegelijkertijd diep triest om te zien dat er een jaar na dato nog zo weinig hersteld is. De herstelwerkzaamheden zijn tot nu toe samen met en door bewoners en winkeleigenaren uitgevoerd. Vervolgens reden we door naar het Hospital Sainte Thérèse. Dit ziekenhuis wordt volledig geleid door kloosterzusters. Het betreft een armenziekenhuis waar medische hulp geboden wordt aan iedereen, met name voor mensen zonder geld.

Na het bezoek aan de zusters was het de bedoeling om de rest van het weekend ideeën op te doen voor de nog te organiseren (terugkeer) vakantiereizen. Daarvoor reden we eerst naar het Monestry St Maroun (Annaya), waar we vanwege lunchtijd ook maar meteen genoten van een lunch. Hierna bezochten we Byblos en hebben we Hotel Aleph bekeken en beoordeeld als prima bestemming om eventueel in de toekomst te gebruiken voor overnachtingen. Aansluitend het Crusaders Castle in deze kustplaats bezocht met daarbij de altijd fascinerende uitleg van George. Als afsluiting van deze dag genoten we samen van een heerlijk diner met uitzicht op de prachtige oude haven van Byblos.

bezoek 850 3bezoek 850 4
Zondag 8 augustus 

Deze dag hebben we meerdere plekken bezocht die mogelijk potentie hebben voor toekomstige (terugkeer) vakantiereizen.

We reden naar het Mussaylha (Msaylha) fort nabij Hamat, dronken koffie in Chekka met zijn natuurlijke grotten, reden langs de Qadischa vallei met zijn beroemde kloosters en bezochten het museum van Gibran Khalil Gibran. Dit museum bevindt zich in een oud klooster die uitgehouwen is in de bergwand. Vervolgens reden we door naar God's Cedars (Bsharri) en daarna naar Tripoli waar we het St. Gilles Castle bekeken. We wandelden door de Tripoli Citadel, bezochten het indrukwekkende treinstation van El-Mina en reden verder naar Batroun, waar we de St. Stephen's kerk bekeken. Ook deden we nog even de kustbescherming aan die destijds gebouwd is door de Feniciërs. Vervolgens reden we de lange weg terug naar Beiroet.

bezoek 850 16  bezoek 850 6

 bezoek 850 7bezoek 850 8

maandag 9 augustus

Op deze dag stond een bezoek aan ons schoolproject St. Coeurs (Bauchrieh) op het programma. De school staat in Oost Beiroet in de wijk die directe schade opliep ten gevolge van de explosie op 4 augustus 2020, met in totaal 200.000 euro bouwkundige schade. Na ontvangst met koffie maakten we kennis met het schoolbestuur.

Het werd een goed gesprek over wat de verwachtingen van het schoolbestuur zijn wat betreft onze hulp bij het vernieuwen van het datanetwerk van de school. Goed werkende Wifi is niet alleen zeer welkom als ondersteuning bij de lessen, maar zal tevens nieuwe docenten aantrekken. Na dit gesprek hebben Fred, Henry (directiesecretaris van de school) en ik samen de hele school opgemeten en in principe gecontroleerd of wat Bart (van Sourceware) en ik bedacht hebben uitgevoerd kan worden.

Gelukkig bleek dat dat allemaal kan, maar het wordt wel een enorm project (114 lokalen) en ongever 10.000 vierkante meter aan oppervlakte we zullen alle hulp nodig hebben. Terwijl Fred en ik op de school bezig waren bezochten Bert en André het Psychiatric Hospital of Cross (Jal El Bib).

bezoek 850 9 bezoek 850 10 

bezoek 850 17 bezoek 850 18
dinsdag 10 augustus

In de ochtend hebben we eerst de organisatie Arcenciel in Beirut (Jisr el Bacha) bezocht. Zij bieden hulp aan de armste mensen. Deze hulp bestaat onder andere uit huisvesting, opleidingen en werk. Vervolgens de School Al-Mabarrat bezocht in de wijk Burj el Barajneh. Dit is een school waar mensen met een handicap, onder andere slechtzienden en mensen met autisme, leven en leren. De school is opgericht vanuit een Islamitische grondslag.

Vervolgens nog even terug naar ons schoolproject St. Coeurs Bauchrieh om een paar laatste vragen beantwoord te krijgen. Daarna naar de haven om onze laatste aangekomen containers te vinden.

Tijdens het gesprek met de havenmeester kwam al gauw het onderwerp UNIFIL boven en zoals bijna gebruikelijk in Libanon, ontvingen wij meteen veel respect en ontzag. Dit blijft elke keer een bijzonder gevoel geven en een mooie bijkomstigheid was dat dit tevens de reden was dat we de plek van de explosie mochten bezoeken. Normaal is dit niet toegestaan, dus we voelden ons zeer bevoordeeld. Het werd een emotioneel bezoek.  De schade is zo indrukwekkend groot dat het op geen enkele wijze op foto’s is vast te leggen. Het is nauwelijks te bevatten wat daar gebeurd is.
 bezoek 850 11bezoek 850 13 bezoek 850 12

We hebben de dag afgesloten met een informeel diner, aangeboden door de Nederlandse Ambassade.

bezoek1

woensdag 11 augustus

Onze laatste dag alweer en wat we 40 jaar geleden vreesden overkwam ons nu ook weer: het bruine monster sloeg toe… heel vervelend.

We hebben eerst even gewinkeld in Beirut bij Spinneys (Jnah) om onze favoriete Ksara wijn in te slaan. Die aankoop is goed gelukt. Daarna reden we door naar het Chouf gebergte waar we onder andere Beit El Quamar bezocht hebben. Dat was het laatste uitstapje van deze bijzondere week. Toen was het tijd om naar het vliegveld te gaan voor vertrek naar Schiphol.

Helaas kregen we onze met zorg aangekocht wijnen niet door de douane heen en moesten we een hoop goede flessen wijn achterlaten.

Het was een bijzonder intensieve, emotionele en indrukwekkende reis. We hebben als stichting onze doelen voor deze week weten te halen. Dat was niet gelukt zonder de geweldige hulp van Georges en niet te vergeten onze chauffeur Afif die ons overal veilig naartoe heeft gereden. De bevolking van Libanon ondergaat momenteel een zeer zware tijd en wij zijn blij dat we een klein beetje hoop kunnen geven in deze donkere tijden.

Daarom vragen wij langs deze weg aan iedereen die meeleeft met de Libanese bevolking in deze voor hen economisch moeilijke tijd wat nog eens versterkt wordt door de gevolgen van de explosie op 4 augustus 2020: Doneer alstublieft op rekening: NL71 ABNA 0118 7463 91 t.n.v. Actie Beirut

bezoek 850 14 bezoek 850 15

Ons vijfdaags bezoek in vogelvlucht.