Skip to main content
      
s2-keuken
s4-keuken
s1-keuken
s3-keuken

Het klimaat van Libanon

Afbeelding1 
De Republiek Libanon is een land aan de oostkust van de Middellandse Zee, grenzend aan Syrië en Israël. Het land heeft regelmatig te maken gehad met burgeroorlogen, gevechten, aanslagen en ook oorlogen met buurland Israël. Door de vele conflicten die Libanon heeft gekend, heeft het land niet de aantrekkingskracht op toeristen die het zou kunnen hebben. Naast de beste Arabische keuken, mooie stranden en een groot aantal archeologische opgravingen is Libanon ook gezegend met een aangenaam warm mediterraan klimaat (type Csa volgens de Köppen klimaat classificatie). Hierdoor heeft Libanon maandenlang prachtig weer voor een strandvakantie.

klimaatl 850 25klimaatl 850 2

Vier seizoenen
Libanon kent vier seizoenen: een vrij lange en warme zomer, een aangenaam voorjaar en najaar en een koele tot milde, maar natte winter. Zowel de zomer (juni t/m september) als de winter (december t/m maart) duren vier maanden, terwijl de lente en de herfst ieder slechts twee maanden duren. In de herfst en het voorjaar valt regen vooral tijdens kortere maar ook zwaardere buien, terwijl in de winter de neerslagintensiteit lager is en het aantal regendagen groter.

klimaatl 850 8

Neerslag
Het mediterrane klimaat van Libanon laat een neerslagpatroon zien waarbij de wintermaanden redelijk nat zijn en de zomers droog. Vanaf juni tot en met september is regen of onweer een weinig voorkomend fenomeen in Libanon, hoewel landinwaarts de kans hierop iets groter is dan langs de zeer zonnige kustgebieden. Zo meet hoofdstad Beiroet in totaal nog geen vijf millimeter regen in de vier zomermaanden samen. Dankzij de natte winters, waarbij de hoeveelheden neerslag in de periode november tot en met maart gemakkelijk de honderd millimeter per maand overschrijden, komen de meeste plekken in Libanon uiteindelijk toch nog op een jaarsom uit die hoger ligt dan in Nederland. Zo registreert Beiroet gemiddeld 826 millimeter neerslag per jaar, wat ongeveer twintig procent meer is dan de gemiddelde Nederlandse stad.

klimaatl 850 klimaatl 850 24

Zomervakantie
Libanon, een prachtig land met oneindig veel mogelijkheden.
Tijdens een reis door Libanon kan je onder andere naast de levendige hoofdstad Beiroet, hoogtepunten als de Romeinse ruïnes in Baalbeck, het uitgestrekte grottenstelsel van Jeita, het enorme natuurgebied Al Shouf Cedar Nature Reserve en de oude havenstad Byblos bezoeken.
Ook kan je een bezoek aan het wijnhuis van Château Ksara, de producent van een van de beste wijnen ter wereld, niet overslaan!
Overnachten kan je tijdens deze reis door Libanon in enkele zeer bijzondere accommodaties.
Zo kan je onder andere een nacht in een oud klooster met fantastisch uitzicht verblijven.
Ook het bruisende nachtleven van Beiroet laat je natuurlijk niet aan je voorbijgaan.
De stad staat bekend om haar uitzinnige clubs en fantastische restaurants, bijvoorbeeld La Fuente De San Miguel in het district Medawar.klimaat 850 3

klimaat 850 5klimaat 850 4  

Wintersport
Skiliefhebbers kunnen in de wintermaanden uitstekend terecht in Libanon. In de berggebieden landinwaarts kun je vanaf december tot medio maart terecht om aan wintersport te doen.
Een populair skigebied is het Faraya Mzaar Ski Domain in Kfardebian. De hoogtes van de toppen in dit skigebied variëren tussen de 1913 en 2465 meter. Andere skigebieden in Libanon zijn onder andere The Cedars, Fakra, Zaarour en Laqlouq.

klimaatl 850 3klimaatl 850 21