Waarom Veteranen voor Libanon is opgericht...
Achtergrond
Van 1979 tot 1985 hebben ruim 9000 Nederlanders, veelal dienstplichtigen, in zuid Libanon een bijdrage geleverd aan de United Nations Interim Forces in Lebanon (UNIFIL).
Op 25 februari 1979 vertrokken 74 kwartiermakers naar Libanon, de hoofdmacht vertrok op 10 maart 1979.
De militairen werden ingezet in Zuid-Libanon onder de naam Dutchbatt (Dutch Infantry Battalion).
Op 30 september 1983 werd de Nederlandse bijdrage gereduceerd tot de grootte van een company genaamd Dutchcoy (Dutch Infantry Company).
Op 23 oktober 1985 vertrokken de laatste Nederlandse UNIFIL militairen uit Libanon.
Nu 45 jaar later is deze vredesmacht nog steeds aanwezig op de grens van Libanon en Israël.
Het is in 2018 als Bert Kleine Schaars een eerste reis met voormalig Nederlandse Unifil militairen organiseert. Dat lukt met de medewerking van o.a. minister Bijleveld en vliegmaatschappij Transavia die dan net met rechtstreekse vluchten Amsterdam / Beiroet is begonnen.
De tweede reis met meerdere veteranen en hun echtgenotes of kinderen is in maart 2020. Het is weer een geweldige reis door een land dat grote armoede kent en helaas ook weinig eigen mogelijkheden heeft. Pas recent zijn er voor de kust gas en olievelden gevonden. Eigenlijk is het land volledig afhankelijk van de invoer van levensmiddelen.
Door de mondiale crises staat het land er slecht voor als in maart ook daar de Corona toeslaat. De medische voorzieningen komen er nog meer onder druk te staan.
Vanuit deze groep ontstaat al snel de gedachte hoe er toch hulp kan worden verleend en wat zou je dan het beste kunnen organiseren. Als de groep in Nederland in de Lock down nog bezig is met die gedachte, gebeurt er op 4 augustus 2020 iets wat alles in dat land en in Beiroet zal veranderen.