s01-REIZEN
s03-REIZEN
s02-REIZEN
s05-REIZEN
s04-REIZEN

door: Siem Kersten

Vakantieland Libanon
Libanon is als reisbestemming aan een sterke opmars bezig. Het intense land is van oudsher een buffer tussen het Oosten en Westen geweest en nog steeds heeft Libanon het beste van deze twee werelden.

De warme, vriendelijke bevolking, rijke historie en cultuur uit het Oosten en het liberale, relaxte sfeertje van het Westen.

Reisadvies Libanon
Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: Is Libanon veilig als reisbestemming. We krijgen deze vraag vaak en dat is ook begrijpelijk gezien de onrustige situatie in het Midden-Oosten. Maar ondanks alle onrust in de buurlanden is Libanon een veilig land voor toeristen. Het vormt een veilige baken tussen alle landen met onrust. Momenteel geldt voor het grootste deel van Libanon hetzelfde advies als bijvoorbeeld voor Bali, Zuid-Afrika of Costa Rica: er zijn lichte veiligheidsrisico’s. De steden aan de kust zoals Sidon en Jounieh en het midden van Libanon zijn prima te bezoeken. Ook de hoofdstad Beiroet is veilig om te bezoeken

Libanon, land van uitersten
Als je een vakantie gaat plannen is Libanon waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan zult denken. Toch is Libanon een fantastische reisbestemming die je zeker eens in je leven bezocht moet hebben! Het is een land van uitersten. Libanon heeft 18 officiële geloofsovertuigingen, heel diverse landschappen en verschillende klimaten. Zo kan je aan de kust in de zon op een terrasje zitten, terwijl er op slechts een half uurtje rijden volop wordt geskied in de bergen. Libanon laat ook een mix van buitensporige rijkdom en schrijnende armoede zien. Zo vind je met name langs de kust van Libanon prachtige luxe wijken, grote moderne winkelcentra en trendy boulevards met loungecafés en discotheken. Maar als je wat verder richting het grensgebied van Syrië komt, zie je ook wat echte armoede is.

Mooiste natuurgebieden in Libanon
Veel mensen reizen naar Libanon vooral om de culturele hoogtepunten van het land te bezichtigen. Maar er zijn ook meer dan genoeg natuurlijke bezienswaardigheden om af te reizen naar Libanon.

Qadisha_vallei.jpgDe Qadisha vallei oftewel de Kadisha Vallei in Libanon is een van de meest bekende natuurgebieden van Libanon. De 50 kilometer lange kloof staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het mooiste stuk van de kloof zijn de noordelijkste 20 kilometers die naar de Qadisha grot leiden. Hier kom je oude tempels en kerken tegen, enorm veel watervallen en adembenemende uitzichtpunten.  

Het Horsh Ehden Nature Reserve, in de buurt bij Tripoli, heeft een bijzondere plantenrijkdom, met 35 soorten bomen, waaronder enkele zeer zeldzame zoals de inheemse Ehden melkwikke en de Ciciliaanse den. Ook komen er hier wolven en goudjakhalzen voor.

Op 30 minuten rijden van Beiroet vind je de grotten van Jeïta. Ze bevinden zich in het Libanongebergte, niet ver van de blauwe Middellandse Zee. Deze prachtige druipsteengrotten zijn wel zes kilometer diep. Je kunt hier doorheen wandelen of een boottochtje maken over de rivier.

De Bekaa Vallei strekt zich uit ten oosten van het Libanongebergte. De vallei, die zich op een hoogte van 1.000 meter bevindt, is door de grote hoeveelheden water erg vruchtbaar. De Bekaa Vallei is het belangrijkste wijngebied van Libanon.

De bergketen Anti-Libanon spreidt zich ten oosten van de Bekaa Vallei uit, op de grens met Syrië. De tempels van Baalbek zijn te vinden aan de voet van dit gebergte. De Anti-Libanon is een droog, dor en dunbevolkt gebied, hoewel er in het zuidelijk deel bij Mount Hermon wel wat watervalletjes en rivieren zijn te vinden.

De verfijnde Libanese keuken
De Libanese keuken wordt beschouwd als een van de beste van de (Arabische) wereld. Dit komt doordat veel andere landen invloed hebben (gehad) op de gerechten. Denk aan de Perzen, Koerden en Armeniërs, maar ook de Fransen en Chinezen. Ingrediënten die veel gebruikt worden in de Libanese keuken zijn kikkererwten, munt, lamsgehakt, peterselie, sesamolie, olijven en walnoten. Probeer zeker de mezze: een hele hoop kleine hapjes op een grote schaal. Daarnaast is de Falafel van oorsprong een Libanees gerecht, de overheerlijke gefrituurde balletjes, gemaakt van gestampte kikkererwten of tuinbonen.

Praktische informatie voor reizen naar Libanon
We hebben de belangrijkste informatie en wat handige tips verzameld, voor als je binnenkort gaat reizen naar Libanon.

Enkele reisadviezen
De beste reistijd voor Libanon is april t/m juni en september / oktober. Om de zomerhitte te mijden, reis je bij voorkeur in het voor- of najaar. Als je in Libanon bent tussen december en april kan je heerlijk gaan skiën in de bergen. Op een dag reizen van Beiroet ligt Mzaar Kfardebian, met 42 afdalingen en 80 kilometer piste, het populairste en grootste gebied van Libanon. Een visum voor Libanon hoeft niet vooraf geregeld te worden. Het visum kan bij aankomst kosteloos op het vliegveld worden verkregen. Als je een stempel van Israël in je paspoort hebt staan, kan de toegang tot Libanon je worden ontzegd. Je kunt hiervoor eventueel een nieuw paspoort bij je gemeente aanvragen.

Zelf rondreizen in Libanon is vrij gemakkelijk. Er zijn bussen en mini-busjes die vanuit elke stad vertrekken. Bijna alle hotels en hostels kunnen dit regelen voor je. Als je met meerdere personen bent is een taxi delen ook een goede manier om het land te verkennen. Een Europese stekker zal niet gaan passen in een Libanees stopcontact. Het is daarom verstandig om een wereldstekker met verschillende adapter mogelijkheden mee te nemen.

Naast een wereldstekker is het ook handig om een powerbank mee te nemen. Sommige plekken in Libanon kennen namelijk “powerdrops” waardoor je soms uren zonder stroom zit.