DONEER!        
VVL_banner_01a
VVL_banner_01a

IMG 20210806 WA0007

Wijk bij Duurstede, 4 september 2021

Werkbezoek Libanon

Dag 0, 6 augustus
Aankomst Beyrut, inchecken Hotel Commodore, diner in de omgeving

Dag 1, 7 augustus
Bezoek Havengebied en woonwijken in de directe omgeving, Hôpital Sainte Thérèse (Beyrut) bezocht, toen een lunch en bezoek aan het Monestry St Maroun (Annaya), en als laatste Byblos bezocht (Hotel Aleph + Crusaders Castle) daarna als afsluiting heerlijk gedineerd aan de haven.

Dag 2, 8 augustus
Het Mussaylha (Msaylha) fort bezocht nabij Hamat, koffie gedronken in Chekka (natuurlijke grotten),
langs de Qadischa vallei met zijn beroemde kloosters, het museum bezocht van Gibran Khalil Gibran, daarna door naar God’s Cedars (Bsharri), toen naar Tripoli St. Gilles Castle (Tripoli Citadel), het Treinstation van El-Mina bezocht, door naar Batroun St. Stephen’s kerk bezocht, en de kustbescherming bezocht gebouwd door de Feniciers. Teruggereden naar Beiroet

Dag 3, 9 augustus
Ons Schoolproject St Coeurs (Bauchrieh) opgenomen , Bert en Andre hebben het Psychiatric Hospital of Cross (Jal El Bib) bezocht.

Dag 4, 10 augustus
Arcenciel Jesr El Basha bezocht, School Al-Mabarrat bezocht in de wijk Burj el Barajneh, op ons Schoolproject St Coeurs Bauchrieh laatste afspraken gemaakt,  daarna de haven bezochten en onze containers gevonden, gelijk ook de ontploffings-site bezocht was zeer indrukwekkend en diep triest om daar te staan, s'avonds is ons een diner aangeboden van de Nederlandse Ambassade

Dag 5, 11 augustus
Gewinkeld in Beirut bij Spinneys (Jnah), daarna door Deir El Quamar in het Choufgebergte, airport Beyrut vertrek naar Schiphol.

IMG 20210807 WA0108IMG 20210809 WA0048IMG 20210810 WA0022

Over Veteranen voor Libanon


Achtergrond

Van 1979 tot 1985 hebben bijna 9000 Nederlanders, veelal dienstplichtigen, in zuid Libanon een bijdrage geleverd aan de United Nations Interim Forces in Lebanon (UNIFIL). Nu ruim 41 jaar later is deze vredesmacht nog steeds aanwezig op de grens van Libanon en Israël. 

 

PIB44-LOGO.pngVN-LOGO.png


Het is in 2018 als Bert Kleine Schaars een eerste reis met voormalig Nederlandse Unifil militairen organiseert. Dat lukt met de medewerking van o.a. minister Bijleveld en vliegmaatschappij Transavia die dan net met rechtstreekse vluchten Amsterdam / Beiroet is begonnen.

De tweede reis met meerdere veteranen en hun echtgenotes of kinderen is in maart 2020. Het is weer een geweldige reis door een land dat grote armoede kent en helaas ook weinig eigen mogelijkheden heeft. Pas recent zijn er voor de kust gas en olievelden gevonden. Eigenlijk is het land volledig afhankelijk van de invoer van levensmiddelen. 

Door de mondiale crises staat het land er slecht voor als in maart ook daar de Corona toeslaat. De medische voorzieningen komen er nog meer onder druk te staan.

Vanuit deze groep ontstaat al snel de gedachte hoe er toch hulp kan worden verleend en wat zou je dan het beste kunnen organiseren. Als de groep in Nederland in de Lock down nog bezig is met die gedachte, gebeurt er op 4 augustus iets wat alles in dat land en in Beiroet zal veranderen.


Een ongekend zware explosie verwoest op 4 augustus 2020 binnen enkele seconden een groot deel van de Libanese hoofdstad. De schade is enorm, het menselijk leed nauwelijks te bevatten. 

De trieste balans: 200 doden, 6.000 gewonden, 300.000 daklozen!

 

Aanleiding en oprichting stichting


De explosie van 4 augustus 2020 in Beiroet vormt de directe aanleiding tot de oprichting van stichting VVL, veteranen voor Libanon.

12 augustus 2020
Op initiatief van Bert Kleine Schaars wordt, samen met het Veteraneninstituut en Stichting Ondersteuning Veteranenactiviteiten (OVA), de actie ‘Veteranen helpen Beiroet’ opgezet.

14 augustus 2020
Bert Kleine Schaars is te gast in het tv-programma Een Vandaag, waar hij de gelegenheid krijgt de actie onder de aandacht te brengen.

22 september 2020
Tussenstand van de hulpactie: ruim € 20.000.

29 september 2020
Oprichting van de  ‘Stichting VVL, veteranen voor libanon’. 


Bestuursleden stichting

  • Bert Kleine Schaars
  • Jeannet Kleine Schaars
  • Fred van der Ploeg
  • Janos Loczi
  • Siem Kersten


Doelstelling stichting

  • Het bevorderen van de vriendschapsbanden van Nederlanders met Libanon en Libanezen;
  • Het bevorderen van de kennis van de oudheidkundige rijkdom van Libanon in Nederland;
  • Libanon als land en reisbestemming promoten;
  • Het ondersteunen bij de voorbereiding en begeleiden van UNIFIL-veteranen bij terugkeerreizen;
  • Ondersteunen van gerichte hulpacties om ondersteuning en/of hulpgoederen voor of in Libanon aan te bieden.


In samenwerking met Containers of Love zetten we ons als stichting nog dagelijks in om hulpgoederen met behulp van onze sponsoren naar Beiroet te sturen. Elk transport betekent veel geregel en vergt , naast een zorgvuldige planning, gericht toezicht op de uitvoering. Want we willen zeker weten dat de containers niet alleen aankomen, maar ook dat alle hulpgoederen ter plaatse zo snel mogelijk hun weg vinden naar de geplande eindbestemming. Gelet op de huidige omstandigheden in Libanon een uitdagende operatie.

Inmiddels zijn er enkele tientallen containers succesvol verscheept. Maar er zullen nog vele transporten nodig zijn. Zonder financiële en materiële ondersteuning lukt dat niet. In dat verband doen we dan ook graag een dringend beroep op u en op ondernemingen die willen bijdragen aan de wederopbouw van de stad Beiroet én aan dat prachtige land vol potentie, wat Libanon was én is!

Hulp blijft dringend nodig! Namens de inwoners van Libanon: BEDANKT!

Zie ook ons weblog hierboven voor de actuele stand van zaken.