Skip to main content
      
s01-REIZEN
s03-REIZEN
s02-REIZEN
s05-REIZEN
s04-REIZEN

Mountain trail

Wandelen door Libanon

Door: Siem Kersten

Er zijn verschillende mogelijkheden om als wandelaar te genieten van een vakantie in Libanon.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zonder gids/begeleider op pad te gaan, maar besef dat deze gidsen/begeleiders goed op de hoogte zijn van de gebruiken en gewoontes in de gebieden waar je doorheen gaat.
Een gids/begeleider wordt daarom wel aangeraden. 

Er zijn een aantal organisaties die zich inzetten voor wandeltochten door Libanon.

Het LMT – Mountain Libanon Trail is een Niet-overheidsorganisatie in Libanon die zich inzet om het langste wandelpad van Libanon te beschermen en deze bedreigde bergen te behouden.

In 2007 is er door de LMT een 470 kilometer lange route aangelegd. Het pad is verdeeld in 27 secties, die elk in één dag kunnen worden gelopen. De route strekt zich uit van het dorp Andqet in het uiterste noorden tot aan Marjaayoun in het zuiden van het land. 

Het loopt langs velden, boomgaarden en cederbossen en wandelaars komen onderweg meren, watervallen, ruïnes en kapelletjes in rotsen tegen. Het pad gaat door enkele van de bekendste natuurgebieden van Libanon zoals Al-Shouf Cedar Nature Reserve en de Qadisha-vallei die beroemd is om de stenen kloosters en kerken die hoog boven de vallei uittorenen. Maar het loopt ook door de minder drukbezochte, maar net zo bijzondere Wadi Jahannam (‘Vallei van de hel’) en het ontoegankelijke gebergte bij Akkar.

Elk jaar organiseert de LMT Association in de lente een tocht van een maand, zodat wandelaars de hele route kunnen lopen en onderweg in gasthuizen kunnen slapen. Sommige verblijfplaatsen liggen in afgelopen dorpjes waar zelden bezoekers uit Beiroet zouden komen zonder het pad, laat staan bezoekers uit het buitenland. In de herfst organiseert de Association ook een kortere groepswandeling van ongeveer tien dagen. Elk jaar moet er een nieuwe route worden uitgezet voor het pad vanwege nieuwe projectontwikkeling. 

De medewerkers van de Trail association hebben hun zinnen gezet op een presidentieel decreet waarin het LMT als een nationaal pad wordt aangewezen, waardoor het beter beschermd wordt tegen ontwikkeling. Op de langere termijn hopen ze op de invoering van wetgeving waarmee nationale parken kunnen worden gecreëerd.

Maar ondanks die problemen blijft het pad een unieke mogelijkheid om enkele van de mooiste landschappen in Libanon te zien. Belangstellenden voor een wandeling over het pad, ofwel individueel onder begeleiding van een gids, of met een van de groepswandelingen, kunnen kaarten en informatie verkrijgen via de Lebanon Mountain Trail Association.

 

Lebanon Mountain Trail Association Sacre
Coeur Hospital Street Ghaleb Center, 1st Floor
Baabda, LIBANON
Open op weekdagen van 9.00 tot 16.00 uur (UTC+3)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.