Skip to main content
      
News
News

Veteranen uit Overijssel helpen in Libanon

Hengelo, 23-11-2022logo oost
Tekst: Teun der Velden 
Foto's: Marcus Ganzevles   

Ze moesten iets doen na de explosie in Beiroet, Libanon

Daar waren de UNIFIL-veteranen het over eens.
Een stichting om hulpacties op te zetten werd in het leven geroepen door Bert Kleine Schaars uit Deventer.
En de eerste projecten zijn inmiddels afgerond.

Zie onder aan dit artikel de televisie uitzending

Zo heeft een school in hoofdstad Beiroet inmiddels internet, dankzij de veteranen. Onder leiding van veteraan en installateur Siem Kersten is de internetverbinding weer hersteld. "Door de grote explosie in Beiroet (zomer 2020, red.) zijn de voorzieningen zoals internet in grote delen van de stad verwoest. Wij leggen nu met de stichting een compleet nieuw netwerk aan op de school, zodat ze weer goed aan het werk kunnen."

De UNIFIL-veteranen werden tussen 1979 en 1985 op missie gestuurd in Libanon. In een missie van de Verenigde Naties moesten de militairen de vrede bewaren in een conflict tussen de Palestijnen in Libanon en Israël.

Kabel met ducttape
En dat netwerk is betrouwbaarder dan het netwerk dat er eerst was. "Ze hadden hier één kabel, die met ducttape aan elkaar zat. Daarnaast was het netwerk niet goed beveiligd. Dat hebben we nu ook goed ingericht", vervolgt Kersten.
Het is een van de projecten die de stichting 'Veteranen voor Libanon' heeft opgezet. "We sturen ook regelmatig containers met spullen die kant op", legt initiatiefnemer Bert Kleine Schaars uit. "Spullen waarvan de bevolking daar zegt dat ze het nodig hebben. Denk aan schoolspullen, computers en bijvoorbeeld spullen voor een lokale fysiotherapeut."

Een half jaar na de ramp bezocht Kleine Schaars zelf de haven van Beiroet. "We mochten het terrein op en stonden naast een krater van honderd meter breed en tachtig meter diep. Je kan je voorstellen hoe groot de schade hier in de stad is. En de tegenstellingen zijn hier zo groot. Soms rijdt er een Lamborghini voorbij, maar het merendeel is arm hier."
En dat is ook de reden dat er niet zomaar een container wordt opgestuurd. "De corruptie is hier helaas groot. Daarom hebben we contactpersonen die zorgen voor de goede verdeling van alle spullen. En doordat we zelf regelmatig afreizen naar Beiroet kunnen we controleren of alles goed terechtkomt en inventariseren wat er nog nodig is."

2e art RTVoost 850
Veteraan Bert Kleine Schaars uit Deventer, op de plek van de explosie in Beiroet 

Nederlandse ambassadeur
"We hebben hier in een week tijd gruwelijk veel tijd verricht", zegt Siem Kersten trots. "De docenten op de school zijn trots en blij met onze komst. Daar doe je het uiteindelijk voor. En we zijn natuurlijk nog lang niet klaar, want we willen de komende tijd gewoon door blijven gaan met de hulpacties."
En dat is precies waar de Nederlandse ambassadeur in Libanon blij mee is. "We zitten hier in een zware economische crisis. Door de explosie, corona en gigantische inflatie hebben veel inwoners het moeilijk. De hulp van de stichting is daarom voor groot belang en daar zijn we heel erg blij mee."