Skip to main content
      
News
News

Libanon-veteraan doet oproep: geef medicijnen voor Libanese bevolking

Schalkhaar, 2 oktober 2024                    logo oost

Tekst: © RTV Oost / Teun van der Velden

Bijna dagelijks heeft hij contact met inwoners van Libanon,

Bert Kleine Schaars uit Averlo. Hij is Libanon-veteraan en maakte in de jaren tachtig deel uit van de groep militairen die werd uitgezonden naar Zuid-Libanon, als onderdeel van de UNIFIL-missie. De situatie in Libanon wordt steeds gevaarlijker, nu Israël begonnen is met een grondoffensief. "Alle ziekenhuizen liggen vol in Libanon. Er is een groot gebrek aan medicijnen."
"Je zit met je hoofd bij de mensen in dat land", vertelt Kleine Schaars op Radio Oost. "En natuurlijk bij de mensen die je in de tussentijd hebt leren kennen." Een groep Libanonveteranen gaat sinds 2018 bijna jaarlijks terug naar het gebied. "We doen allerlei hulpprojecten en vanaf die tijd hebben we een heel grote kennissenkring opgebouwd, daar heb je gewoon heel veel contact mee nu."

Heftig

Bijna dagelijks is er contact, telefonisch of via de app. "Dan hoor je dat het goed gaat, maar het is heftig. Ze zijn heel blij dat er aan hen gedacht wordt. Van de andere kant: ze zijn eigenlijk allemaal gevlucht en hangen rondom Beiroet, wat in eerste instantie heel veilig leek. Nu zie je dat de meeste mensen ook Beiroet weer ontvluchten, omdat daar de bombardementen links en rechts ook doorgaan."
Een aantal mensen zit ook nog steeds in het zuiden waar de gevechten nu ontstaan. "Een aantal kennissen van ons is betrokken bij ziekenhuizen. Die zitten in ziekenhuizen in Tyre en in Sidon. Dus die zijn daar nog."

Medicijnen

Hulp bieden vanuit Nederland aan de mensen daar is lastig. "Wij hebben vorige week, direct toen de bombardementen begonnen, contact gehad met de Libanese ambassadeur in Den Haag. Die kennen we vrij goed. Hij vroeg ons en een andere stichting ook direct om medicijnen. Alle ziekenhuizen liggen vol in Libanon. Er is een groot gebrek aan medicijnen en dat soort dingen. We proberen dat bij de overheid zoveel mogelijk nadruk te geven, dat we toch moeten proberen te helpen. Nu geld geven aan Libanon heeft geen nut. Ze hebben dringend behoefte aan medicijnen en dat soort zaken."

Wat is UNIFIL?
UNIFIL is de Interim-vredesmacht van de Verenigde Naties in Libanon. De operatie begon in 1978, na een inval van Israëlische troepen in het zuiden van het land. Doel is om de rust en orde in het gebied bewaren.
Van 1979 tot 1985 waren in totaal ruim 9000 Nederlandse blauwhelmen in Zuid-Libanon. Ook nu is de VN-vredesmissie nog aanwezig in het land, maar zonder Nederlandse militairen.
Er zitten nog steeds zo'n 10.000 VN-soldaten in Libanon, maar ook die kunnen weinig doen weet Kleine Schaars. "Je bent een vredesmacht en dan ben je niet daar neergezet om een actieve vechtende rol uit te voeren. Je bent bedoeld om als buffer te dienen, zodat dit soort escalaties en grondtroepen en grondoorlogen eigenlijk vermeden worden."
De laatste keer dat er een grondoorlog was in Libanon was in 2016. Dat heeft geleid tot VN-resolutie 1706. "Daar roept iedereen nu over", legt Kleine Schaars uit. "Die resolutie zei dat we UNIFIL een grotere rol moesten geven en alle milities moesten ontwapenen in het zuiden, inclusief Hezbollah. En Hezbollah moest zich terugtrekken tot boven de Litani-rivier. De uitvoering, de ontwapening en de terugtrekking is nooit gebeurd. En dat is waarom dit conflict elke keer weer oplaait. Als je een prachtige resolutie bedenkt in New York bij de VN, maar je voert hem niet uit dan barst op termijn de bom."