Skip to main content
      
News
News

Waarom een 18 jaar oude VN-resolutie van cruciaal belang is voor het beëindigen van de oorlog tussen Libanon en Israël

Wijk bij Duurstede, 29 november 2024

Nu een staakt-het-vuren tussen Hezbollah en Israël van kracht is,

is een 18 jaar oude resolutie van de Verenigde Naties weer opgedoken als blauwdruk voor het beëindigen van de oorlog.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde afgelopen dinsdag aan dat Israël en Libanon een voorstel hebben aanvaard dat "bedoeld is als een permanente stopzetting van de vijandelijkheden" met Hezbollah.
De deal ging afgelopen woensdag 27 november 2024 om 4 uur lokale tijd in.
De 60-daagse stopzetting van de vijandelijkheden heeft tot doel resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad uit te voeren, die werd aangenomen om een einde te maken aan een 34-daagse oorlog tussen Israël en Libanon in 2006, en die bijna twee decennia lang relatieve rust in het gebied had bewaard.
Dat duurde tot de dag na de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar op Israël, toen Hezbollah uit solidariteit aanviel, het begin van meer dan een jaar van conflict.

VN resolutie.850 4
Een foto genomen vanuit het Zuid-Libanese gebied van Marjeyoun, nabij de grens met Noord-Israël, toont rookpluimen die opstijgen uit een gebied dat het doelwit is van raketten die van de Libanese kant zijn afgevuurd en die op 21 juni een gebied in de betwiste Shebaa Farms troffen.
Rabih Daher/AFP/Getty-afbeeldingen.

Resolutie 1701

De resolutie bepaalde dat Israël al zijn troepen uit Zuid-Libanon moest terugtrekken en dat de enige gewapende groepen die ten zuiden van de Litani-rivier aanwezig waren, het Libanese leger en de VN-vredesmacht (UNIFIL) zouden moeten zijn.
Deze resolutie was bedoeld was om de 2006 Libanon Oorlog te beëindigen. De resolutie roept op tot een volledige stopzetting van de vijandelijkheden tussen Israël en Hezbollah, de terugtrekking van Hezbollah en andere strijdkrachten uit Libanon ten zuiden van de Litani, de ontwapening van Hezbollah en andere gewapende groeperingen, en de terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten uit Libanon.

VN resolutie.850 2
Kaart: Zuid-Libanon.

Geen andere strijdkrachten dan UNIFIL en Libanese militairen bevinden zich ten zuiden van de De Rivier van Litani, die ongeveer 29 km (18 mijl) ten noorden van de grens stroomt.
Hij benadrukt de noodzaak van Libanon om volledige controle van de regering uit te oefenen.
Het werd unaniem goedgekeurd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 11 augustus 2006.
Het Libanese kabinet keurde de resolutie op 12 augustus 2006 unaniem goed.

VN resolutie.850 3
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice (L) en de Argentijnse ambassadeur Cesar Mayoral heffen hun hand op om te stemmen over VN-resolutie 1701 op het VN-hoofdkwartier in New York City, op 11 augustus 2006.
Stephen Chernin/Getty-afbeeldingen

Op dezelfde dag zei de leider van Hezbollah Hassan Nasrallah dat zijn militie de oproep tot een staakt-het-vuren zou honoreren. Hij zei ook dat zodra het Israëlische offensief stopt, de raketaanvallen van Hezbollah op Israël zou stoppen. Op 13 augustus 2006 stemde het Israëlisch kabinet met 24-0 voor de resolutie, met één onthouding.
Het staakt-het-vuren begon op maandag 14 augustus 2006 om 8 uur lokale tijd, na toenemende aanvallen door beide partijen.

Vanaf 2006 werd de resolutie niet volledig uitgevoerd.
Hezbollah en andere gewapende groepen in Zuid-Libanon hebben zich helemaal niet teruggetrokken;
Libanon beweerd dat Israël zijn terugtrekking uit het land niet heeft voltooid en de Shebaa Farms blijft bezetten, een stuk land van 15 vierkante mijl (39 vierkante kilometer) dat Israël sinds 1967 in handen heeft.
Israël beweert dat het gebied van Shebaa Farms deel uitmaakt van de Golanhoogten, die het op Syrië heeft veroverd en later heeft geannexeerd. De internationale gemeenschap – met de opmerkelijke uitzondering van de Verenigde Staten – beschouwt de Golanhoogte als bezet gebied dat tot Syrië behoort.

Resolutie

De VN-resolutie 1701 roept op tot:

Volledige stopzetting van de vijandelijkheden.

  • Israël trekt al zijn troepen terug uit Libanon, parallel aan de Libanese Blauwe Lijn, en UNIFIL samen met Libanese soldaten die in het hele zuiden zullen worden ingezet.
  • Een oplossing op lange termijn op basis van:
    • Ontwapening van alle gewapende groepen in Libanon (met inbegrip van Hezbollah).
    • Geen andere strijdkrachten dan UNIFIL en het Libanese leger (wat Hezbollah en Israëlische strijdkrachten impliceert) zullen zich ten zuiden van de Rivier de Litani bevinden.
    • Geen buitenlandse troepen in Libanon zonder de toestemming van de regering.
    • Verstrekking aan de Verenigde Naties van alle kaarten van landmijnen in Libanon in het bezit van Israël.

De resolutie benadrukt tegelijkertijd ook:

  • Het belang van volledige controle over Libanon door de regering van Libanon.

De resolutie herhaalt ook de krachtige steun van de Veiligheidsraad voor:

  • Volledig respect voor de Blauwe Lijn.
  • De territoriale integriteit, soevereiniteit en politieke onafhankelijkheid van Libanon binnen zijn internationaal erkende grenzen.

Ontwapening van gewapende groeperingen in Libanon

In de resolutie wordt opgeroepen tot "volledige tenuitvoerlegging van de relevante bepalingen van de Taif-koppelingen, en van de resoluties 1559 (2004) en 1680 (2006), die de ontwapening van alle gewapende groepen in Libanon vereisen, zodat, overeenkomstig het Libanese kabinetsbesluit van 27 juli 2006, er geen andere wapens of gezag in Libanon zullen zijn dan die van de Libanese staat."

VN resolutie.850 5
De blauwe lijn die Israël (links) en Libanon (rechts) scheidt, is te zien terwijl je op 16 augustus vanuit de UNIFIL-basis in Kafarkila, Libanon, naar de Libanese grensstad Aadaysit kijkt.
Chris McGrath/Getty-afbeeldingen

Het is te hopen dat alle partijen de komende 60 dagen gaan gebruiken om de resolutie 1701 volledig ten uitvoer te brengen.
Zodat er misschien eindelijk een blijvend uitzicht is op vrede in Libanon.